Hej Crohn

Jag har inte orkat bry mig så mycket om att skriva på den här crohnhistorien så mycket på sista tiden. Men nu börjar det vankas koloskopiundersökning, så det tar upp mer och mer tid..
Någostans i "Mitt liv som Crohnsjuk"-arkivet finns en utförlig förklaring på hur en koloskopi går till, orkar inte vara duktig och länka.. Nyhet inför denna är att jag ska testa en ny laxeringsvariant. Ska bli spännande...
Ska passa på att äta massa got över påsk!
Klistrar in en snodd text som jag hittade hos Ilcos unga vuxna och som de hittat på Aftonbladet. Enjoy:
(IBD-samlingsnamn för Crohns sjukdom och Ulcerös colit)
"- Fem saker du inte ska säga till någon med IBD!

Ulcerös kolit är nu vanligare än typ 1-diabetes och de som drabbas av Crohns sjukdom får en livslång inflammation i hela mag- och tarmkanalen. För vissa drabbade kan hela sociala livet vara förstört. Här är fem saker du bör undvika att säga till den som är drabbad.

1.”Du ser inte sjuk ut!” Bara för att de ser okej ut på utsidan betyder det inte att allt är toppen, och framförallt inte att de mår toppen. Många förstår inte vilka ansträngningar som ibland krävs för någon med IBD att bara ta en dusch, eller klä på sig, och sedan ta sig ut genom dörren.
2.”Du har gått ner i vikt, du är jättesnygg!” Viktnedgången i samband med IBD är ett symtom på sjukdomen, och har ofta föregåtts av blodiga diarréer och smärta i magen. Den är alltså inte frivillig eller ett resultat av någon bantningskur.
3.”Du har gått upp i vikt.” Vissa av medicinerna mot IBD har biverkningar som bland annat leder till viktuppgång, vilken alltså inte heller är frivillig. Strunta därför i att kommentera vikten över huvud taget, vare sig det är en upp-eller nedgång.
4.”Men kan du äta det där?” Alla reagerar olika på mat. Det finns ingen universal mat-sanning som fungerar för alla med IBD, och de drabbade vet bäst själva vad de mår bra av att äta. Ifrågasätt inte deras matval, och försök inte få dem att ”bara smaka”.
5.”Kan du inte vänta, vi är snart framme.” Om du sitter i en bil med någon som lider av  IBD och de måste gå på toaletten, så hjälp dem att hitta närmaste WC. För någon som lider av Chrons sjukdom eller ulcerös kolit är trafikstockningar en mardröm, och inte något de bara suckar åt. Bit dig i tungan, hjälp till så gott du kan och fråga inte om de ”inte bara kan hålla sig”.


Glad påsk!
Nu sticker jag till blåkulla!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0